lauantai 10. toukokuuta 2014

Työterveyshuollosta terve

Sain viimein aikaiseksi varata ajan työterveyslääkärille, koska työssä jaksaminen ei ole ihan niin itsestään selvyys kuin sen pitäisi ehkä olla. Odottelin toki ensin, että vanha lääkäri jäi eläkkeelle ja uusi lääkäri ehti aloitella työnsä. Silti hieman ennakkoasenteella saavuin vastaanotolle, epäluuloni lääkäreiden ammattitaitoa kohtaan on pysynyt sinnikkäänä vuosikausia ja voimistunut vain tuulesta temmattujen diagnoosien ja umpimähkää valittujen lääkehoitojen vuoksi.

Uusi lääkäri on keski-iän ylittänyt nainen. Toki hänelle oli helpompi kertoa vaivoistani kuin edelliselle mieslääkärille.

-Minulla on ihan hirveät vaihdevuosioireet.

Lääkäri myöskin epäluuloisena kulmakarvojaan kohottaen:
-Olet 38?

-Joo olen, mutta öisin hikoiluttaa vaikka makuuhuone on viilennetty niin paljon ettei siellä normaali ihminen enää pysty nukkumaan. Menkatkin tulevat enää kolmen neljän kuukauden välein. Gynekologi epäili jo vuosia sitten kilpirauhasvaivoja, mutta arvot on pysytelleet viiterajoissa.

-Oletko aina ollut noin laiha?

-(Täh? Mitä se tarkoittaa?) Paino nousee helposti jos sitä ei tarkkaile. Laihduin vuoden alussa kaksi kiloa, mutta en varsinaisesti laihduta. Yritän syödä terveellisesti ja liikkua. En kuitenkaan harrasta raskasta liikuntaa. (Eikö se näe tätä keskivartaloläskiä? Osaanko sittenkin niin hyvin piilottaa sen?)

-Onko sinulla lemmikkejä?

-(??? Miten tämä liittyy mihinkään?) Joo, on kaksi koiraa. Niiden kanssa toki lenkkeilen.

Kertoilin aiemmista kilpirauhaskokeista, munasarjakystasta ja leikatusta endometrioosista, epäsäännöllisistä kuukautisista, endokrinologin diagnosoimasta masennuksesta. Sekoilin vuosissa ja sanoissani.

Unohdin kertoa kuinka vaivat vaikuttavat elämänlaatua heikentävästi. En nuku kunnolla, työpäiviäkin moiset aaltoilut häiritsevät, päässä sumenee, takeltelen sanoissani, keskittymiskyky ja työteho on heikentyneet, kurkkuani kuristaa ja mikä pahinta, seksuaalinen halukkuuteni on täysin kateissa.

Sain kuitenkin lähetteen verikokeisiin, joilla kartoitetaan kirpirauhasarvot ja mahdollisesti alkaneet vaihdevuodet. Annoin myös luvan pyytää kaikki epikriisit minua "hoitaneilta" tahoilta. Vähän sekavin fiiliksin odottelen, olisiko tässä nyt sittenkin mahdollisuus kaikkien näiden epämääräisten oireiden selviämiselle?

Ja sitten kun googlaan ihan muita asioita, tulee vastaan teksti borrelioosista. Lähes kaikki oireet täsmäävät, paitsi että en tiedä punkin puremasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentilla, jookoskookos!