torstai 22. toukokuuta 2014

Menopaussista

Olen saanut paljon kysymyksiä liittyen ennenaikaseen menopaussiin, sen oireisiin ja hoitoon. Tässä siis pieni yhteenveto asiasta.

Oikeammin kyseessä on munasarjojen toiminnan ennenaikainen hiipuminen eli POF (premature ovarian failure). Minun kohdallani oireita on olleet mm. väsymys, mielialanvaihtelut, seksuaalinen haluttomuus, pintakuiva iho, finnit, epäsäännölliset kuukautiset, sydämen muljahtelut ja tykyttely, ajatuksen katkonaisuus ja lopulta kuumat aallot, tuskainen hikoilu ja päänsisäinen suhina. Näitä oireita on ollut enemmän ja vähemmän epäsäännöllisesti jo lähemmäs kymmenen vuoden ajan. Tuskailin kolmikymppisenä päättymätöntä murrosikää. Myöhemmin harmittelin aloitekyvyttömyyttä, kiristynyttä pinnaa ja keskittymisvaikeuksia. Toivottua raskauttakaan ei koskaan tullut. Lääkärit sen sijaan ovat tulkinneet oireilun masennukseksi ja paniikkihäiriöksi. Epäsäännöllisiä kuukautisia edellinen gynekologi piti minulle ominaisina siitäkin huolimatta että minusta itsestäni tuntui, ettei kaikki ole kunnossa.

POF on sairaus, jonka lääkitys kuuluu Kelan täyskorvattaviin. Sairaudeksi se luokitellaan, jos kuukautiset jäävät pois ennen 40 ikävuotta. Lisää aiheesta voi lueskella mm. täältä.

Minulle hoidoksi määrättiin Femoston 2/10. Jo muutaman päivän jälkeen huomasin ihon pehmenneen kämmenistä, kantapäistä, kyynärpäistä sekä kaulalta. Muita oireiden laantumisia odottelen vielä ja kirjoittelen asiasta ehkä vielä uudemmankin kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentilla, jookoskookos!