Samanaikaisesti kun hyvinvointi laskee, mittaaminen lisääntyy.
Ensin punnitsin kaikki syömäni ruoka-aineet ja merkitsin kalorilaskuriin. Joka aamu aloin nousta vaakaan ja kirjasin lukeman ylös. Sitten latasin kännykkääni Sleep Cycle appin, mikä mittasi unen pituuden ja syvyyden. Sports Tracker kirjasi ylös kaiken suorittamani liikunnan kun vaan muistin laittaa ohjelman päälle. Sitten ranteeseeni ilmestyi Fitbit-ranneke, joka laskee kaikki kävelemäni askeleet ja myös mittaa unen pituuden.
Arkiliikuntani on aivan liian vähäistä. Siksipä tuo aktiiviranneke on ollut melko hyvä motivaattori. Tavoite askelmäärä olisi 10 000 askelta päivässä eikä periaatteessa mikään mahdoton saavuttaa, mutta normaali lukema minulla on vain puolet siitä. Mittaamisen onnistuminen toki edellyttää rannekekäden heilumista, mikä ei aina esimerkiksi koiraa ulkoiluttaessa ole mahdollista. Alle 5000 askelta päivässä kertoo liikunnallisesti passiivisesta elämäntavasta. 10000 askelta tarkoittaisi käytännössä reilun 7 kilometrin kävelyä päivittäin.
Onneksi pian on kevät ja motivaatio liikkumiseen lisääntyy valon myötä. Työmatkapyöräilyäkin voisin taas harkita.
Mulla oli joskus sellainen askelmittari, jota innoissani aloin käyttämään ja seuraamaan päivittäisten askelten määrää. Sitten tajusin, että se otti askeleina esim. sen kun kävin vessassa ja vedin farkut alas ja ylös ja kaikki muut vastaavat täräykset ja osumat. Tuli valheellisia askeleita ja hylkäsin mokoman laitteen. Pitäisikö joskus ostaa kalliimpi ja varmempi kapistus... Niin ei pelkästä vessassa käymisestä tietysti hirveästi tullut askeleita, mutta kun kaikki muutkin nuo ylimääräiset kopsaukset se laski.
VastaaPoistaMinun käyttämä ranneke ei ylimääräisiä askeleita laske. Melkeinpä päinvastoin. Prahan reissulla kiipesin ranneke kädessä Petrinin kukkulan näköalatorniin kaikki 300 porrasta ylös sekä alas, mutta koska pelottin niin kovin ja pidin seinistä kiinni, en saanut tästä urheilusta yhtäkään askelta.
Poista